W skrócie
Domowa vegeta to mieszanka suszonych warzyw i ziół. Można dodać do niej odrobinę soli lub nieaktywnych płatków drożdżowych. Najczęściej domowa vegeta służy do doprawiania zup, sosów i pasztetów. Wyśmienicie smakuje domowy krupnik doprawiony mieszanką z suszonych warzyw. Gotowa domowa vegeta nadaje się do słoików. Suszona przyprawa warzywna wytrzyma nawet kilka miesięcy trzymana w suchym miejscu.
Kliknij w przycisk, aby dowiedzieć się więcej o najbardziej lubianych przyprawach
Domowa vegeta – przepis na prostą przyprawę
Liczba porcji: słoik o pojemności 500 ml.
Czas przygotowania: 1,5 godziny (w tym 1 godzina suszenia).
Składniki:
- 500 g marchewki,
- 500 g korzenia pietruszki,
- 200 g korzenia selera,
- 200 g cebuli,
- 50 g czosnku,
- 1 por,
- 50 g suszonych liści lubczyku,
- 30 g suszonego tymianku,
- 30 g suszonego oregano.
Opcjonalnie:
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 1 łyżeczka soli.
Zobacz także: Jak zrobić sos chiński? Przepis na domowy posiłek
Jak zrobić domową wegetę?
Przygotowanie:
- Na początku należy umyć dokładnie wszystkie warzywa i osuszyć.
- Następnie należy je cienko pokroić. Można to zrobić za pomocą mandoliny do warzyw lub obieraczki tnącej na cienkie plastry.
- Pokrojone warzywa należy umieścić na blasze z papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 75-80°Celsjusza.
- Warzywa należy suszyć przez 1 godzinę, aż będą całkowicie twarde.
- Czosnek należy dołożyć na końcu, aby się nie spalił.
- Suche warzywa można już połączyć z suszonymi ziołami. Wedle gustu można dodać kurkumy i soli.
- Domowa wegeta może być przełożona do słoików.
Dodatkowo domowa wegeta może być zblendowana na jednolity proszek, który się łatwiej rozpuści podczas przyprawiania. Jeśli masz w domu suszarkę do warzyw i owoców, to polecamy użyć ją podczas suszenia warzyw.
Może cię zainteresować:
Bez jakiej przyprawy nie wyobrażacie sobie gotowania?
Na profilu Strony Kuchni na Facebooku zapytaliśmy, bez jakiej przyprawy nie wyobrażacie sobie gotowania. Najczęściej wymienianym dodatkiem podkreślającym smak była sól. Towarzyszył jej w rankingu popularności pieprz. Jedna z obserwatorek o nicku Nana zarzuciła soli szkodliwość, gdy stosowana jest w nadmiarze.
- Wszyscy uwielbiają sól, a to najgorsza rzecz, jaka może być. Niezdrowa, zatrzymuje wodę. (Wybieram - przyp. red.) pieprz i mielony czosnek - dodała.
Inne przyprawy, które cieszyły się wśród komentatorów uznaniem to:
- zioła,
- czosnek,
- czosnek niedźwiedzi,
- lubczyk,
- majeranek,
- kminek,
- papryka mielona,
- ziele angielskie,
- liść laurowy,
- imbir,
- pieprz ziołowy,
- szafran.
Sprawdź najpopularniejsze przyprawy wymienione przez użytkowników Strony Kuchni
Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
- Wyjątkowe pesto z czosnku niedźwiedziego. Szybki przepis poleca popularna blogerka
- Używanie kostek rosołowych szkodzi zdrowiu. Sprawdź, jak zrobić lepszą wersję
- Bazyliszka, królowa przypraw. Poznaj jej właściwości i przepis na pesto z bazylii
- Lubczyk w kuchni. Afrodyzjak z przydomowego ogródka. Do czego używać lubczyku?
Pizza z burratą
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?